Οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια ομάδα ασθενειών που σχετίζονται με εκφυλιστικές και δυστροφικές αλλαγές στις δομές της σπονδυλικής στήλης. Πρώτα απ 'όλα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι υποφέρουν, και με την ανάπτυξη της νόσου, οι ίδιοι οι σπόνδυλοι. Εκφυλιστικές είναι οι αλλαγές που σχετίζονται με τις διαδικασίες της φθοράς των ιστών, της γήρανσης, της απώλειας των αρχικών ιδιοτήτων και των δυστροφικών - αλλαγές που προκαλούνται από διατροφικές διαταραχές των ιστών. Έτσι, ο όρος οστεοχόνδρωση ενώνει τις περισσότερες από τις παθολογίες της σπονδυλικής στήλης μη φλεγμονώδους φύσης.

οστεοκοντρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη σχηματίζει τη ραχοκοκαλιά του σκελετού, συνδέοντας τα διάφορα μέρη του σκελετικού συστήματος. Υποστηρίζει το κεφάλι, τα πλευρά και οι μύες είναι προσκολλημένοι σε αυτό. Ο νωτιαίος μυελός περνά μέσω της σπονδυλικής στήλης, μέσω της οποίας ο εγκέφαλος συνδέεται με διάφορα μέρη του σώματός μας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο διπολικό πλάσμα στον κόσμο και η σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για να παρέχει διπολική κίνηση. Επομένως, η σπονδυλική στήλη έχει καμπύλο σχήμα, που θυμίζει το γράμμα S του λατινικού αλφαβήτου και δεν είναι μια άκαμπτη ράβδος, αλλά μια σύνθετη δομή που αποτελείται από στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους - σπονδύλους. Αυτή η δομή της σπονδυλικής στήλης μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορες κινήσεις, να είμαστε εύκαμπτοι και να απορροφούμε σοκ και σοκ. Η λειτουργία των αμορτισέρ εκτελείται από μεσοσπονδύλιους δίσκους - χόνδρους στρώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα pulposus και τον δακτυλιοειδή ίνα που τον περιβάλλει. Ο πυρήνας παίρνει το φορτίο και το απορροφά και ο ινώδης δακτύλιος εμποδίζει τον πυρήνα να ισιώσει υπό πίεση.

Η μείωση της ελαστικότητας των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να γίνει η αρχή ενός μεγάλου εύρους προβλημάτων. Ανίκανος να αντέξει το φορτίο, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να παραμορφώνονται, η σπονδυλική στήλη χάνει το σωστό σχήμα της. Η πρόοδος της νόσου οδηγεί σε περαιτέρω καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων, ο ινώδης δακτύλιος σπάει, οι σπόνδυλοι έρχονται σε σκληρή επαφή μεταξύ τους, καθίσταται δυνατή η τσίμπημα των νεύρων που συνδέουν τον νωτιαίο μυελό με διάφορα μέρη του σώματος. Έτσι αναπτύσσεται η οστεοχόνδρωση. Εμφανίζονται μεσοσπονδύλιες κήλες και συχνά αναπτύσσεται φλεγμονή. Στερείται της απορρόφησης κραδασμών, οι σπόνδυλοι μπορούν να ισιώσουν και μαζί οι αρθρώσεις τους σχηματίζουν κυτταρική και οστική ανάπτυξη.

Η οστεοχόνδρωση είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες. Μόνο οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο συχνές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κάθε δεύτερο κάτοικο του πλανήτη πάσχει από οστεοχόνδρωση. Η οστεοχόνδρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά στους άνδρες, οι εκδηλώσεις της είναι, κατά μέσο όρο, πιο οδυνηρές.

τύποι οστεοχόνδρωσης

Τι είναι η οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση επηρεάζει διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με το ποιο τμήμα υπέφερε περισσότερο, υπάρχουν:

 • οστική οστεοχόνδρωση - εμφανίζεται συχνότερα.
 • αυχενικός - κατατάσσεται δεύτερη στη "δημοτικότητα".
 • ιερού οστού;
 • στήθος;
 • εκτεταμένη οστεοχόνδρωση, στην οποία πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης επηρεάζονται ταυτόχρονα.
 • διασταυρούμενες παθολογίες (οσφυϊκή ή τραχηλοθωρακική).

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης

Οι αιτίες της οστεοχόνδρωσης είναι αρκετά διαφορετικές.

Πρώτον, με την ηλικία, η ελαστικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων χάνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι η πλάτη μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η παρατεταμένη παραμονή σε θέση που αναγκάζει τη σπονδυλική στήλη να στρέψει μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές. Θα πρέπει να αποφύγετε να καθίσετε σε ασύμμετρη θέση, να καταπολεμήσετε τη συνήθεια να ξαπλώνετε μόνο στη μία πλευρά, να μεταφέρετε ένα φορτίο (για παράδειγμα, μια τσάντα) σε ένα μόνο χέρι.

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία της σπονδυλικής στήλης. Είναι απαραίτητο να κινηθεί, ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέτρια. Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από το φορτίο, και συνιστάται επίσης να αποφεύγονται τραυματισμοί που οδηγούν επίσης στην ανάπτυξη παθολογιών της σπονδυλικής στήλης.

Η δεύτερη ομάδα λόγων σχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές και υποσιτισμό. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη κορεσμό του σώματος με θερμίδες, τις οποίες, στην καθιστική ζωή της πόλης μας, συχνά δεν έχουμε πουθενά. Ως αποτέλεσμα, η ενέργεια αποτίθεται με τη μορφή λιπώδους ιστού, δημιουργώντας υπερβολικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένα αυξημένο φορτίο στη σπονδυλική στήλη, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης. Επιπλέον, μια τέτοια δίαιτα συνήθως περιέχει ανεπαρκή ποσότητα ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα), τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για την ενίσχυση του οστικού ιστού. Το υπερβολικό βάρος προκαλείται συχνά από ενδοκρινικές ασθένειες. Ταυτόχρονα, μια παραβίαση του μεταβολισμού της ενέργειας, του νερού ή των ορυκτών μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τους ιστούς που εμπλέκονται στη δομή της σπονδυλικής στήλης.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης μπορεί να είναι:

 • πλατυποδία;
 • ορμονικές αλλαγές
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • τοπικές κυκλοφοριακές διαταραχές,

καθώς και μερικούς άλλους παράγοντες.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

πόνος στον αυχένα σε ένα κορίτσι ένα σύμπτωμα οστεοχόνδρωσης

Στο αρχικό στάδιο της οστεοχόνδρωσης, δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα. Είναι πιθανό να υποτεθεί η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης στην περίπτωση:

 • θαμπό πόνος στην πλάτη (στην περιοχή της πληγείσας περιοχής της σπονδυλικής στήλης).
 • συναισθήματα βαρύτητας στην πλάτη, συνεχής ένταση των νωτιαίων μυών.
 • μούδιασμα των μυών, η εμφάνιση των «προσκρούσεων χήνας». Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως λέγεται ότι "η πλάτη είναι μούδιασμα".
 • κρίσιμη στιγμή όταν γυρίζετε το σώμα και το λαιμό.
 • κεφαλαλγία, ζάλη, εμβοές (συνήθως με αυχενική οστεοχόνδρωση).
 • πόνους στην περιοχή του θώρακα (συνήθως με θωρακική οστεοχόνδρωση).

Κατά την πρώτη εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων, συνιστάται να εξεταστεί από νευρολόγο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου εκδηλώνεται σε συμπτώματα που παρουσιάζουν σημαντική δυσφορία:

Πόνος στην πλάτη

Υπάρχουν σοβαροί πόνοι στην πλάτη (κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης). Ο πόνος μπορεί να εκπέμψει στο άκρο.

Μούδιασμα στα δάχτυλα

Μια τυπική εκδήλωση της οστεοχόνδρωσης είναι το μούδιασμα στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών.

Περιορισμός της κινητικής δραστηριότητας

Ακόμα και με ελάχιστη σωματική άσκηση, ο πόνος αυξάνεται (για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα του κουνήματος και του τρεμούλιασμα όταν ταξιδεύετε κατά τη μεταφορά). Ο πόνος οδηγεί σε σημαντικούς περιορισμούς στην κινητικότητα και την κινητική δραστηριότητα.

Μέθοδοι για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

Ο κύριος ρόλος στη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης ανήκει σε οργανικές μελέτες: ακτινογραφία, υπολογιστική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία.

Μπορεί να είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί ότι τα παρατηρούμενα συμπτώματα δεν προκαλούνται από άλλες ιατρικές καταστάσεις. Για σκοπούς διαφορικής διάγνωσης, πραγματοποιείται γενική και βιοχημική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων και εξετάσεις υπερήχων εσωτερικών οργάνων.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης

Οι ακτίνες Χ λαμβάνονται από τις προβληματικές περιοχές της σπονδυλικής στήλης. Ποιο τμήμα πρέπει να εξεταστεί καθορίζεται με βάση τα παράπονα του ασθενούς.

Υπολογιστική τομογραφία (CT)

Η υπολογιστική τομογραφία (MSCT) καθιστά δυνατή τη λήψη μιας πιο ενημερωτικής εικόνας των παθολογικών διαδικασιών και τον προσδιορισμό του βαθμού σοβαρότητάς τους. Συγκεκριμένα, το MSCT καθιστά δυνατή την ανίχνευση μεσοσπονδύλιου κήλης.

Η υπολογιστική τομογραφία εκτελείται όταν τα δεδομένα ακτίνων Χ είναι ανεπαρκή.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο ενημερωτική μέθοδος για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις (για παράδειγμα, με υποψίες οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης), η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να απαλειφθεί. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού επιτρέπει την οπτικοποίηση του χόνδρου και των μαλακών ιστών, βάσει των οποίων είναι δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή των προβλημάτων όσο το δυνατόν ακριβέστερα και να προσδιοριστεί η αιτία της νόσου.

Μέθοδοι θεραπείας οστεοχόνδρωσης

Συνιστάται να ξεκινήσετε τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης το συντομότερο δυνατό, καθώς οι παθολογικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη είναι μη αναστρέψιμες στις περισσότερες περιπτώσεις. Επομένως, η θεραπεία στοχεύει κυρίως στην εξάλειψη του πόνου και στην πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξης της νόσου.

Η πορεία της θεραπείας, κατά κανόνα, είναι περίπλοκη και συνταγογραφείται ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Η κλινική χρησιμοποιεί για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης:

Θεραπεία φαρμάκων

Πρώτα απ 'όλα, η θεραπεία στοχεύει στη διακοπή (εξάλειψη) του συνδρόμου πόνου. Χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά (φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς).

Επίσης, στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης, χρησιμοποιούνται φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χονδροπροστατευτές (φάρμακα που αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου), παρασκευάσματα βιταμίνης D και ασβεστίου.

Μασάζ

Το μασάζ για οστεοχόνδρωση ανακουφίζει τον μυϊκό τόνο, διεγείρει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και βελτιώνει τις μεταβολικές διαδικασίες. Αυτό χρησιμεύει στην ενίσχυση των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων, στην καταστολή της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου.

Φυσιοθεραπεία

Με την οστεοχόνδρωση, χρησιμοποιούνται μέθοδοι φυσιοθεραπείας όπως ηλεκτροφόρηση, φωνοφόρηση, UHF, μαγνητοθεραπεία.

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία για την οστεοχόνδρωση χρησιμοποιείται ως πρόσθετη θεραπευτική μέθοδος. Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής, στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και στην αύξηση των επιδράσεων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Φυσιοθεραπεία

σωστή και λανθασμένη στάση

Η φυσιοθεραπεία για την οστεοχόνδρωση στοχεύει κυρίως στην εξάλειψη του πόνου και στην αποκατάσταση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιείται ένα σύνολο ειδικά επιλεγμένων ασκήσεων.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης

Ως πρόληψη της οστεοχόνδρωσης, οι γιατροί της κλινικής προτείνουν:

 • διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος. Η στάση του σώματος είναι η συνήθης θέση του σώματος ενώ στέκεται. Στην ιδανική περίπτωση, το κεφάλι και η πλάτη πρέπει να είναι στην ίδια κάθετη θέση, οι ώμοι πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο, το στομάχι τραβιέται και το στήθος ανυψώνεται. Η συνήθεια του σώματος αναπτύσσεται μέσω άσκησης, επομένως, η στάση του σώματος πρέπει να παρακολουθείται - να μην κυνηγείται ή να χαλαρώνει.
 • ακολουθήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής, κάντε γυμναστική.
 • είναι χρήσιμο να κρεμάσετε σε μια οριζόντια ράβδο - ενώ η σπονδυλική στήλη είναι τεντωμένη.
 • κοιμηθείτε σε ένα σκληρό στρώμα. Συνιστάται να αγοράσετε ένα ορθοπεδικό στρώμα και μαξιλάρι.
 • ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, τρώγοντας τρόφιμα που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.