Πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων

συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών που έχουν διαφορετική προέλευση και βαθμό κινδύνου για την υγεία του ασθενούς, τη φυσιολογική του λειτουργία στο δημόσιο περιβάλλον. Η ένταση του πόνου εξαρτάται τόσο από τη νόσο και το στάδιο ανάπτυξής της, όσο και από τις ενέργειες του ασθενούς.

Αιτίες πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πόνο στην άρθρωση μπορεί να είναι η μηχανική της βλάβη: πρόσκρουση, εξάρθρωση κ. λπ. Ο τραυματισμός συνήθως συνοδεύεται από πρόσθετα σημάδια όπως οίδημα και ερυθρότητα. Ο πόνος στην άρθρωση του τραυματισμένου βραχίονα γίνεται πιο έντονος με την κίνηση και υποχωρεί σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης.

Η δεύτερη πιο κοινή αιτία είναι η αρθρίτιδα - μια φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων των χεριών και άλλων μερών του σώματος. Ο πόνος της αρθρίτιδας συνοδεύεται από πρήξιμο των χεριών στην πληγείσα περιοχή, ερυθρότητα του δέρματος, πυρετό ή προσβολή μερών του σώματος εκτός από τις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων. Στα μεταγενέστερα στάδια η αρθρίτιδα εκδηλώνεται με παραμόρφωση των αρθρώσεων και κατά συνέπεια των χεριών.

Η αρθροπάθεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα δάχτυλα. Με αυτή την ασθένεια, η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι αναπόφευκτη και η ανάπτυξη συμπτωμάτων εμφανίζεται σταδιακά σε συμμετρικά τοποθετημένες αρθρώσεις. Εκτός από τον πόνο, η αρθροπάθεια χαρακτηρίζεται από μούδιασμα και δυσκαμψία των προσβεβλημένων περιοχών. Τις περισσότερες φορές, αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα. Τα τυπικά συμπτώματά του δεν είναι μόνο πόνος, αλλά και κάψιμο, κοκκίνισμα της επιδερμίδας, ταυτόχρονη προσβολή των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών.

Πιστεύεται ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, του οποίου η ηλικία είναι άνω των 60 ετών, έχει βλάβες και αλλαγές με τη μορφή ποικίλης βαρύτητας στις μικρές αρθρώσεις, κάτι που ισχύει και για τα χέρια.

Σε ποιον γιατρό να πάω;

Δεδομένου ότι ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων μπορεί να προκληθεί από διάφορα γεγονότα, η θεραπεία του πραγματοποιείται από διαφορετικούς ειδικούς: έναν ρευματολόγο και έναν τραυματολόγο. Κατά κανόνα, από τη στιγμή της επικοινωνίας με την κλινική, ο ασθενής έχει υποψίες για τους παράγοντες που προκάλεσαν πόνο στις αρθρώσεις και παραπέμπεται στον κατάλληλο γιατρό. Η καλύτερη λύση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό οστεοπαθητικό για διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η έγκαιρη θεραπεία συμβάλλει στη μέγιστη ταχύτητα ανάρρωσης. Επιπλέον, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ασθένειες και τραυματισμοί που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις οδηγούν σε σοβαρές επικίνδυνες επιπλοκές που δεν μπορούν να προληφθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Οστεοπαθητική διάγνωση για πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων

Όπως και στην περίπτωση της διάγνωσης σε μια συμβατική κλινική, το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό της αιτιολογίας του πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι μια έρευνα ασθενών. Θα πρέπει να ενημερώσει λεπτομερώς τον οστεοπαθητικό για το πότε και υπό ποιες συνθήκες άρχισαν να πονάνε οι αρθρώσεις, με ποιες κινήσεις τα δάχτυλα του άρρωστου χεριού αισθάνονται ιδιαίτερη ενόχληση, εάν οι γονείς ή οι στενοί συγγενείς πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες κ. λπ.

Σε περαιτέρω στάδια ανίχνευσης της νόσου, ο ασθενής εξετάζεται οπτικά και χειροκίνητα. Κατά κανόνα, μια τέτοια εξέταση είναι επαρκής, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί ακτινογραφία για να ληφθεί μια πιο λεπτομερής εικόνα της νόσου.

Οστεοπαθητική θεραπεία για τον πόνο στα δάχτυλα

Δεδομένου ότι ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων δεν είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια, αλλά μόνο το σύμπτωμά της, η θεραπεία πρέπει να κατευθύνεται κυρίως στην εξάλειψη των αιτιών της εμφάνισής της.

Για να μειωθεί η ένταση και να σταματήσει ο πόνος στην περιοχή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, η φαρμακευτική θεραπεία στην οστεοπαθητική συνήθως δεν χρησιμοποιείται, αφού μετά από μία ή δύο επεμβάσεις ο πόνος υποχωρεί από μόνος του χωρίς φάρμακα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου ο ασθενής για κάποιο λόγο δεν μπορεί να πάρει μεγάλο αριθμό φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των οστεοπαθητικών επεμβάσεων, λαμβάνει χώρα αποκατάσταση:

  • Κανονική δομή της άρθρωσης;
  • Πλήρης κινητικότητα των χεριών χωρίς πόνο.
  • Αλληλεπιδράσεις όλων των ιστών των άκρων, συνθήκες για τη λειτουργία της άρθρωσης.
  • Σωστή κυκλοφορία και νεύρωση του αίματος.
  • Αυξημένο επίπεδο αναγεννητικών ικανοτήτων.

Μετά το τέλος του μαθήματος, ο πόνος όχι μόνο θαμπώνει και σταματά, αλλά και δεν εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσθετες θεραπείες για πόνο στις αρθρώσεις

Εκτός από την οστεοπαθητική, οι ειδικοί μπορεί να συστήσουν άλλες μεθόδους έκθεσης για σκοπούς αποκατάστασης. Είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς να προσαρμόζουν το καθημερινό σχήμα εργασίας και ανάπαυσης. Τα άτομα με επώδυνες αρθρώσεις χρειάζονται ξεκούραση και ελάχιστη χειρωνακτική εργασία. Εάν είναι απαραίτητο, για να μην εκδηλωθεί ποτέ ξανά ο πόνος στις αρθρώσεις, θα πρέπει να αλλάξετε τον τύπο της επαγγελματικής δραστηριότητας εάν συνεπάγεται σταθερό φορτίο στις αρθρώσεις.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αρθρώσεις με πόνο στα δάχτυλα υποβάλλονται σε συνεδρίες φυσιοθεραπείας, αλλά κατά κανόνα οι οστεοπαθητικές συνεδρίες αρκούν για να θεραπευτούν.

Τι να κάνετε μετά από μια πορεία οστεοπαθητικής για ερεθισμένα δάχτυλα;

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η σκληρυμένη άρθρωση και το χέρι στο σύνολό τους απαιτούν σοβαρή προσοχή. Παρά το γεγονός ότι οι ασθένειες που προκαλούν πόνο στα δάχτυλα και σε άλλα μέρη του σώματος εξουδετερώνονται πλήρως μετά από μια πορεία οστεοπαθητικών συνεδριών, η κατάσταση του ασθενούς χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Μην ξεχνάτε τις συνταγές του γιατρού, οι οποίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε λαϊκές συνταγές, αλλά πριν τις χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μεταξύ των θεραπειών για τον πόνο στα δάχτυλα και τις αρθρώσεις, που έχουν εγκριθεί από ειδικούς:

  • Βάμμα από άνθη καστανιάς?
  • Φυτικά παρασκευάσματα;
  • Κομπρέσες και λοσιόν με μηλόξυδο.
  • Έγχυμα μούρων και φύλλων cowberry.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διατροφή. Με επώδυνες αρθρώσεις, τα λιπαρά τρόφιμα, το αλάτι και τα καυτά μπαχαρικά θα πρέπει να αποκλείονται από αυτό. Επιπλέον, με πόνο στα δάχτυλα και άλλες βλάβες των αρθρώσεων και του χόνδρου, είναι απαραίτητο να σταματήσετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πρόληψη ασθενειών των δακτύλων

Για να αποφευχθεί η ενόχληση κάποιας από τις αρθρώσεις με ενόχληση μέχρι τα βαθιά γεράματα, είναι απαραίτητο να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα. Οι αρθρώσεις στα χέρια μπορεί να πονέσουν λόγω συχνής υποθερμίας, επομένως δεν μπορείτε να εργαστείτε σε παγωμένο νερό, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά την κρύα εποχή, πρέπει να φοράτε ζεστά γάντια.

Σημαντικό ρόλο στην κατάσταση των αρθρώσεων παίζει η υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να ρυθμίζεται ακόμη και μετά τη θεραπεία, σημαντικός είναι και ο ενεργός τρόπος ζωής. Ωστόσο, το φορτίο πρέπει να είναι μέτριο, διαφορετικά είναι γεμάτο με τραυματισμούς και νέες ασθένειες των δακτύλων.

Οι αρθρώσεις των χεριών χρειάζονται ειδικά μασάζ με στόχο τη χαλάρωση και την επούλωση των ιστών. Δεν πρέπει να αγνοήσετε τις συμβουλές των γιατρών για συστηματικές βόλτες στον καθαρό αέρα, που είναι χρήσιμες όχι μόνο για τις αρθρώσεις, αλλά και για τη γενική φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου. Εγγύηση για την άριστη κατάσταση των χεριών και την υψηλή τους απόδοση είναι η τακτική επίσκεψη στον οστεοπαθητικό για προληπτική εξέταση.