Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση είναι μια διαδικασία εκφυλισμού, γήρανσης, υποβάθμισης του χόνδρου ιστού και της μετατροπής του σε ένα είδος οστού.αυχενική οστεοχόνδρωση σε μια γυναίκαΓια να κατανοήσετε το πρόβλημα της οστεοχόνδρωσης, πρέπει να φανταστείτε τη δομή της σπονδυλικής στήλης: αποτελείται από 35 σπονδύλους, οι οποίοι τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο σε μια στήλη, σχηματίζοντας μια σπονδυλική στήλη. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν «μαξιλάρια» - χόνδροι δίσκοι (ενεργούν ως αμορτισέρ και λιπαντικό όταν κινούνται οι σπόνδυλοι), οι δίσκοι αποτελούνται από έναν άκαμπτο δακτύλιο πολλαπλών στρωμάτων και έναν υγρό ζελατινώδη πυρήνα στο κέντρο.

Συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης:

Όλοι γνωρίζουν ότι η σπονδυλική στήλη γίνεται λεπτότερη σε δομή πιο κοντά στο κεφάλι. Οι άνω σπόνδυλοι που απαρτίζουν την αυχενική περιοχή είναι μακρύι, εκλεπτυσμένοι, αλλά πολύ δυνατοί και κινητοί. Ωστόσο, η αντοχή τους δεν είναι απεριόριστη, ειδικά όταν το καθημερινό στρες στον αυχένα υπερβαίνει το κανονικό. Οι κύριες αιτίες της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι πάντα κρυμμένες σε αυτά τα φορτία.

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης εξαρτάται επίσης από τον τύπο του φορτίου και τη θέση της βλάβης στους σπονδυλικούς δίσκους: κάθε ρίζα του νεύρου είναι υπεύθυνη για μια συγκεκριμένη λειτουργία, επομένως, οι εκδηλώσεις της οστεοχονδρωσίας του λαιμού είναι τόσο διαφορετικές. Η ανάπτυξη της νόσου εμφανίζεται σε 4 στάδια. Κάθε επόμενο είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Στάδιο 1 τραχηλική οστεοχονδρωσία:

Πώς μπορεί η σπονδυλική μας στήλη να προστατεύσει από υπερβολική χρήση και καταστροφική σωματική δραστηριότητα (ή αδράνεια);

Πρώτα απ 'όλα, δυσφορία: τέντωμα, μυρμήγκιασμα, πυροβολισμός - όλα αυτά είναι τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε ασθένειας της σπονδυλικής στήλης.

Η μεσοσπονδυλική οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ξεκινά με ένα αίσθημα έντασης στους μυς του αυχένα, την κόπωση τουςΟ ασθενής μπορεί να αισθανθεί ελαφρύ πόνο, τραύμα όταν γυρίζει και γέρνει το κεφάλι. Πολύ συχνά, τέτοια ενόχληση γίνεται αντιληπτή ως «πιθανώς παγωμένη» ή «κουράζομαι για κάτι».

Θυμάμαι! Ο πόνος είναι ένα σημάδι, μπορούμε να πούμε τη σηματοδότηση του σώματός μας, εάν λειτουργούσε, δεν είναι μόνο αυτό. Ο πόνος δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να μουδιάσει με χάπια!

Στάδιο 2:

Ο ασθενής αισθάνεται ήδη πιο έντονο πόνο όταν γυρίζει και γέρνει το κεφάλι. Μερικές φορές ο πόνος ακτινοβολεί (απλώνεται) στο δεξί ή το αριστερό χέρι, την άρθρωση του ώμου, μερικές φορές στο χέρι.

Από την πλευρά του νευρικού συστήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν σπάνιοι πονοκέφαλοι, κόπωση, κόπωση, απουσία κατάστασης (τα αρχικά συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες είναι πολύ παρόμοια με τα κυκλικά συμπτώματα του αναπαραγωγικού συστήματος: πονοκέφαλος, ζάλη, αίσθημα αδυναμία, κόπωση).

Ακόμα κι αν τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας έχουν ήδη γίνει εμφανή, στο δεύτερο στάδιο υπάρχει ακόμη κάθε πιθανότητα να αποφευχθεί η ανάπτυξη της νόσου και η εμφάνιση επιπλοκών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθεί η ανάπτυξη κήλη, η οποία στην αυχενική μοίρα μπορεί να είναι επικίνδυνη με απώλεια κινητικότητας και μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Στάδιο 3:

Στο τρίτο στάδιο, η ασθένεια μπορεί ήδη να θεωρηθεί παραμελημένη, επειδή η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης σε αυτό το στάδιο είναι ήδη πολύ πιο δύσκολη και η καταστροφή είναι συχνά μη αναστρέψιμη. Ο πόνος αυξάνεται καθώς οι μεσοσπονδύλιες κήλες αρχίζουν να εμφανίζονται.

Η συνεχής αδυναμία και η ζάλη - λόγω του τσίμπημα των νεύρων και των μεγάλων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκεφαλικό φλοιό, επίσης εντείνονται. Ο πόνος δίνεται συχνά στα χέρια. Διαταραχή των μυών των άνω άκρων, με αποτέλεσμα να εξασθενίζουν. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα εκφυλιστικής νόσου του αυχένα τρίτου βαθμού.

Στάδιο 4:

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν ήδη καταστραφεί σημαντικά και έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές, οι κήλες και οι προεξοχές καθεμιάς από αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία του ασθενούς. Στη θέση των κατεστραμμένων δίσκων, εμφανίζεται συνδετικός ιστός, ο οποίος στερεί την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης.

Η συμπίεση των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων οδηγεί σε μειωμένο συντονισμό. Ο πόνος, η υπνηλία, ο λήθαργος και η ζάλη είναι χειρότερες. Προστέθηκαν σε αυτά χτυπούν στα αυτιά. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ασθενειών που μπορεί να προκληθούν από την οστεοχόνδρωση:

  • Όταν μια σπονδυλική αρτηρία συμπιέζεται από κήλη, οδηγεί σε εγκεφαλική ισχαιμία και αναπτύσσεται έως ένα νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Το τσίμπημα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό στον φλοιό ή στα κάτω μέρη του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα - μειωμένη αντίληψη, απώλεια συνείδησης
  • Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία.