Παραμόρφωση αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος (γοναρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα)

Παραμόρφωση αρθρώσεως- μια ασθένεια που σχετίζεται με εκφυλιστικές αλλαγές (φθορά) ιστού χόνδρου, η οποία καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών και παρέχει ελεύθερη κίνηση των άκρων.

παραμόρφωση της αρθρώσεως του γόνατος

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος (η συχνότητα εμφάνισης του ενήλικου πληθυσμού σε διάφορες περιοχές της Γης κυμαίνεται από 13 έως 29%). Η παραμορφωμένη αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος (γοναρθρόζη) κατατάσσεται δεύτερη στη συχνότητα ανάπτυξης, μετά από παραμόρφωση της αρθρώσεως της άρθρωσης του ισχίου.

Αιτίες της αρθρώσεως του γόνατος

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παθολογίας είναι γνωστοί εδώ και πολύ καιρό. Μερικά από αυτά είναι αναπόφευκτα - αυτό είναι το γήρας, το γυναικείο φύλο, η κληρονομική προδιάθεση.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη παραμορφωμένης αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος, προκαλώντας επιταχυνόμενη φθορά του χόνδρου, περιλαμβάνουν:

  • παχυσαρκία (περισσότερο από το 66% των ασθενών με γοναρθρώσεις είναι υπέρβαροι).
  • παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος, αυξάνοντας το φορτίο της άρθρωσης (σκολίωση, οστεοχόνδρωση, επίπεδα πόδια, συστηματικές ασθένειες των αρθρώσεων κ. λπ. ).
  • αυξημένη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων.

Επιπλέον, η εξέλιξη της γοναρθρώσεως διευκολύνεται από παθολογίες που διαταράσσουν το μεταβολισμό του ιστού χόνδρου (ενδοκρινικές παθήσεις, ουρική αρθρίτιδα), καθώς και κυκλοφορικές παθήσεις (κιρσούς των κάτω άκρων, αθηροσκλήρωση των αρτηριών των ποδιών, διαβητική αγγειοπάθεια). Η έγκαιρη και επαρκής θεραπεία αυτών των ασθενειών θα βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του άκρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη κοινή αιτία της γοναρθρώσεως είναι ο τραυματισμός στο γόνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παθολογία εξελίσσεται με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό. Επομένως, συνιστούμε σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό στο γόνατο να εξεταστούν έγκαιρα και, εάν είναι απαραίτητο, να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση της άρθρωσης του γόνατος για την εξάλειψη των ενδοαρθρικών τραυματισμών.

Πότε να δείτε έναν τραυματία

Ένας ορθοπεδικός-τραυματικός πρέπει να συμβουλευτεί αμέσως μετά την εμφάνιση των ακόλουθων συμπτωμάτων αρθρώσεων της άρθρωσης του γόνατος

  • ο πόνος στο γόνατο είναι το πιο επίμονο σύμπτωμα.
  • κρίσιμη στιγμή κατά τη μετακίνηση?
  • πρωινή δυσκαμψία - κατά κανόνα, συνδυάζεται με ένα είδος "αρχικού πόνου" και εξαφανίζεται μετά από 30 λεπτά κίνησης.
  • δυσλειτουργία της άρθρωσης - αίσθημα χαλαρότητας ή, αντιστρόφως, παθολογική δυσκαμψία, χωλότητα κ. λπ.

Στο MC, έμπειροι ορθοπεδικοί τραυματιστές λαμβάνουν ραντεβού, οι οποίοι, μετά από ενδελεχή διάγνωση, θα επιλέξουν τη βέλτιστη μέθοδο θεραπείας της άρθρωσης του γόνατος: χειρουργική επέμβαση ή συντηρητική θεραπεία, ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση.