Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Η οστεοχόνδρωση της τραχηλικής σπονδυλικής στήλης αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων οστεοχόνδρωσης. Είναι ο «νεότερος» και συχνά επηρεάζει άτομα κάτω των 30 ετών. Η ασθένεια αναπτύσσεται σταδιακά, εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά. Στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, μπορεί γενικά να είναι ασυμπτωματική, να γίνει τυχαίο εύρημα κατά την εξέταση ακτίνων Χ.

πόνος στον αυχένα με οστεοχόνδρωση

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης

Η ασθένεια εκδηλώνεται ως θαμπό πόνος στο στήθος, κάτω από τις ωμοπλάτες, στην περιοχή του ώμου, μούδιασμα και εμφάνιση "χτυπημάτων" στο στήθος, δυσκαμψία κινήσεων. Συχνά, οι πόνοι είναι φύσης, συνοδεύονται από στηθάγχη, δυσάρεστες οδυνηρές αισθήσεις στο στομάχι και δύσπνοια μπορεί να εμφανιστούν. Μερικές φορές παρατηρούνται βραχυπρόθεσμοι οξύι πόνοι.

Οι αιτίες της καταστροφής των σπονδυλικών δίσκων και η συμπίεση των νευρικών απολήξεων του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι η σκολίωση που αποκτήθηκε στην εφηβεία, ένας καθιστικός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, ο ίδιος τύπος φορτίου στη σπονδυλική στήλη και η τακτική μακροχρόνια συνεδρίαση σε καθιστή θέση .


Οστεοχόνδρωση της τραχήλου της μήτρας: συμπτώματα

Το πιο σημαντικό, πολύ πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας είναι ο πόνος. Εντείνει όταν λυγίζετε ή γυρίζετε το κεφάλι. συμπτώματα οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήληςΑνάλογα με τον εντοπισμό της παθολογικής εστίασης, μπορεί να δοθεί πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτω από την ωμοπλάτη ή στον βραχίονα.

Μπορεί να είναι συνεχής, πόνος. Μπορεί να συμβεί από καιρό σε καιρό, αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ανησυχεί ένα άτομο όλο και πιο συχνά. Ο πόνος είναι επίσης έντονος, πυροβολισμός. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα επιδείνωσης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί μετά από υποθερμία του σώματος.

Οι κινήσεις του κεφαλιού είναι συνήθως δύσκολες. Αυτό οφείλεται στη συνεχή ένταση των μυών στη ζώνη γιακά και στο λαιμό. Όταν κλίνει προς τα εμπρός ή γυρίζει το κεφάλι, ακούγεται συχνά μια κρίση.

Στα μεταγενέστερα στάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, ένα άτομο δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές δεν μπορεί να την γυρίσει ή να την γείρει χωρίς να υποστεί σοβαρό πόνο. Ο ασθενής προσπαθεί να στηρίξει το κεφάλι του με τα χέρια του ή προσπαθεί να πάρει μια άνετη θέση για να ανακουφίσει τον πόνο του.

Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας

σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας και πονοκεφάλους

Αυτή η ομάδα συμπτωμάτων συμβαίνει λόγω της συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας από έναν μετατοπισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο, έναν υπερβολικό ιστό χόνδρου ή τεταμένους μυς. Το σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων, όπως η ημικρανία του τραχήλου της μήτρας, η μειωμένη συνείδηση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η ημικρανία του τραχήλου της μήτρας είναι ένας πονοκέφαλος που προκύπτει από μειωμένη ροή αίματος και στέρηση οξυγόνου στους ιστούς. Ο πόνος είναι συχνά μονόπλευρος. Πονάει, πρώτα απ 'όλα, το πίσω μέρος του κεφαλιού. Πιθανή ακτινοβολία στο αυτί, το μάτι ή το μέτωπο.

Μερικές φορές εμφανίζεται αδυναμία ακοής και τα αυτιά αρχίζουν να χτυπούν. Πιθανή όραση. Στα μάτια διπλά, πριν τα μάτια «αναβοσβήνουν». Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει τόσο επώδυνο που δεν μπορεί να αγγιχτεί. Οι πονοκέφαλοι με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συχνά συνοδεύονται από ναυτία και έμετο.

Ένα συχνό σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και η συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όμως η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας και η υπέρταση δεν συνδέονται πάντα μεταξύ τους. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε πολλά άτομα παρατηρείται αύξηση της πίεσης σε πολλά άτομα.

Μόνο αφού μελετήσει το ιστορικό της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει εάν η υπέρταση είναι επιπλοκή της νόσου. Εάν υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων επιθέσεων αρτηριακής υπέρτασης, οι οποίες συνοδεύονται από αίσθημα παλμών και φόβο θανάτου, αυτό είναι πιθανότατα ένα από τα συμπτώματα συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας. Εάν η αύξηση της πίεσης εμφανίστηκε σταδιακά και δεν παρατηρήθηκαν συχνές υπερτασικές κρίσεις, πιθανότατα, ο ασθενής έχει υπέρταση, η οποία δεν σχετίζεται με την οστεοχόνδρωση.

Η εξασθένηση της συνείδησης εμφανίζεται όταν υπάρχει ανεπαρκής παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Υπάρχει υπνηλία, ζάλη, μείωση της ταχύτητας αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Εμφανίζεται βραχυπρόθεσμη απώλεια συνείδησης.

Αποκατάσταση μετά από νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας; Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένα νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο - ο θάνατος ενός μέρους του νωτιαίου μυελού λόγω της πλήρους απουσίας ροής αίματος στα συμπιεσμένα αγγεία. Οδηγεί πάντα σε αναπηρία, προκαλώντας πάρεση και παράλυση. Ευτυχώς, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σπάνια.

Καρδιακό σύνδρομο

Μεταξύ των συμπτωμάτων της επιδείνωσης της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, υπάρχει καρδιακός πόνος. Εμφανίζεται λόγω τσίμπημα των οπίσθιων ριζών του τέταρτου νωτιαίου νεύρου. Στην πραγματικότητα, ο καρδιακός πόνος μπορεί να αποδοθεί στο ριζοσπαστικό σύνδρομο. Αλλά αυτό το σύμπτωμα είναι ειδικό και ως εκ τούτου απομονωμένο ως ξεχωριστό σύνδρομο.

Ο καρδιακός πόνος με οστεοχόνδρωση μπορεί να μιμείται στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά όταν ένας ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια, ένας αρμόδιος γιατρός αμέσως, μόνο με βάση τα συμπτώματα και τα παράπονα του ασθενούς, μπορεί να αποκλείσει καρδιακές παθήσεις.

  • Πρώτον, η παρουσία άλλων συμπτωμάτων οστεοχόνδρωσης των αυχενικών σπονδύλων στον ασθενή θα οδηγήσει ήδη τον ειδικό στην ιδέα ότι η αιτία του πόνου στην καρδιά θα μπορούσε να είναι προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη.
  • Δεύτερον, ο πόνος δεν είναι δυνατός και έντονος, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, και δεν συνοδεύεται από το φόβο του θανάτου. Δεν σχετίζεται με σωματική δραστηριότητα, σε αντίθεση με επίθεση στηθάγχης.
  • Τρίτον, αυτός ο πόνος είναι αρκετά μακρύς και μετά τη λήψη νιτρογλυκερίνης δεν εξαφανίζεται και δεν υποχωρεί ακόμη.
  • Τέταρτον, ο πόνος αυξάνεται με την περιστροφή ή την κλίση του κεφαλιού, κάτι που δεν παρατηρείται με «πραγματική» καρδιακή νόσο.

Ριζοσπαστικό σύνδρομο

Το ριζοσπαστικό σύνδρομο συνδυάζει εκείνα τα σημάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της συμπίεσης των ριζών των νωτιαίων νεύρων. Ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο συνέβη το τσίμπημα, ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα της μεσοσπονδύλιου οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας.

Η συμπίεση των ριζών στο επίπεδο του πρώτου ή του δεύτερου τμήματος οδηγεί σε μούδιασμα του ινιακού δέρματος ή πόνο στην ινιακή περιοχή.

Το τσίμπημα των ριζών του τρίτου νωτιαίου νεύρου οδηγεί σε μούδιασμα της γλώσσας και του δέρματος πίσω από το αυτί. Εάν οι ίνες του κινητήρα τσιμπήσουν, καθίσταται δύσκολο για ένα άτομο να μασάει φαγητό και έχει την αίσθηση μιας διευρυμένης γλώσσας.

Η συμπίεση των ριζών στο επίπεδο του τέταρτου τμήματος του νωτιαίου μυελού προκαλεί πόνο στην καρδιά και τον αυχένα, τους λόξυγγες και τις φάρυγγες ημικρανίες. Υπάρχει μια αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, είναι δύσκολο να καταπιεί φαγητό. Μπορεί να υπάρχει πονόλαιμος που μιμείται τον πονόλαιμο. Αλλά η διαφορική διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και της αμυγδαλίτιδας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Η φλεγμονή της φαρυγγικής αμυγδαλής συνοδεύεται πάντα από υπερθερμία, ενώ με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η θερμοκρασία του σώματος δεν αυξάνεται.

Συμπτώματα για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Το πιο κοινό σύμπτωμα τσίμπημα των ριζών του πέμπτου νωτιαίου νεύρου είναι η μειωμένη κινητικότητα των μυών του ώμου. Είναι δύσκολο για τον ασθενή να σηκώσει το χέρι του και να το πάει στο πλάι.

Το τσίμπημα των ριζών του έκτου τμήματος προκαλεί συχνά πόνο στην ωμοπλάτη και το αντιβράχιο. Γίνεται δύσκολο για τον ασθενή να λυγίσει και να περιστρέψει το αντιβράχιο.

Το έβδομο ζευγάρι των νωτιαίων νεύρων ενυδατώνει κυρίως το χέρι, τον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα. Όταν τσιμπάται, η κινητικότητα αυτών των τμημάτων του σώματος διαταράσσεται, εμφανίζεται μούδιασμα ή πόνος.

Το τσίμπημα στο επίπεδο του όγδοου τμήματος καθιστά δύσκολη την κάμψη και την επέκταση του δακτυλίου και του μικρού δακτύλου. Μπορεί επίσης να συμβεί πόνος και αισθητική δυσλειτουργία. Ωστόσο, αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν ήδη να αποδοθούν στα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, επειδή οι ρίζες του όγδοου νωτιαίου νεύρου βρίσκονται μεταξύ του έβδομου τραχήλου της μήτρας και του πρώτου θωρακικού σπονδύλου.

Ποιος είναι ο κίνδυνος της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας; Πρώτα απ 'όλα, από τις επιπλοκές του. Η εμφάνιση των μεσοσπονδύλιων κήλων μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού και, ως αποτέλεσμα, στην ανάπτυξη της παράστασης και της παράλυσης. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, η θεραπεία πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει. Η σωστά επιλεγμένη θεραπεία θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και θα αποφύγει την ανάπτυξη επιπλοκών της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας.