Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχονδρωσία: αιτίες και συμπτώματα

πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση είναι μια κοινή ασθένεια του μυοσκελετικού συστήματος. Εκδηλώνεται ως μια ελαφριά ενόχληση και έντονο πόνο, περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ατόμου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η παθολογία μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και ακόμη και σε αναπηρία. Η πρόληψη και η πρόληψη της νόσου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής της ή βοηθά στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Αιτίες

Η οστεοχόνδρωση είναι μια παθολογία που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, ο τρόπος ζωής του ανθρώπου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, καθώς και στον υποκείμενο οστικό ιστό. Φυσιολογικά, οι χόνδροι είναι αυτοί που παρέχουν την ευλυγισία και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να φθαρούν, να χάσουν τις ιδιότητες, την ελαστικότητά τους και να παραμορφωθούν υπό την πίεση άλλων σπονδύλων.

Οι πιο συχνές αιτίες ανάπτυξης παθολογίας είναι:

 • κληρονομική προδιάθεση.
 • Αδυναμία του μυϊκού κορσέ.
 • Διαταραχές στάσης και σκολίωση.
 • Μηχανικός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης.
 • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα.
 • Νευρο-συναισθηματικό στρες.
 • Παθητικός τρόπος ζωής.
 • Παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • Στενά άβολα παπούτσια, ψηλοτάκουνα.
 • Γενική αφυδάτωση.
 • Έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, beriberi.

Τύποι οστεοχονδρωσίας

Αυχένιος

Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πιο συχνά παράπονα ασθενών σε ηλικία εργασίας που περνούν έως και 8-10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή. Συχνά, οι ασθενείς δεν αποδίδουν σημασία στον πόνο, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη επιπλοκών. Εάν δεν θέλετε να νιώθετε συνεχή πόνο στον αυχένα, το κεφάλι, τους ώμους, είναι σημαντικό να κάνετε την πρόληψη το συντομότερο δυνατό, και εάν είναι απαραίτητο, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

θωρακινός

Η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Συχνά συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη, στον αυχένα, στο αντιβράχιο. Σε προχωρημένο στάδιο, η θωρακική οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που εκδηλώνονται με επώδυνη κατάσταση των χεριών και των ποδιών, εμβοές. Επίσης, η χονδρωσία στο στήθος μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, πονοκέφαλο το πρωί, πόνο και τρεμόπαιγμα στα μάτια, εφίδρωση. Για την αντιμετώπιση της νόσου, η λήψη φαρμάκων και οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι επαρκή μέτρα.

Οσφυϊκή περιοχή

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ ευάλωτη. Εάν δεν ασχολείστε με την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και δεν παρακολουθείτε τη στάση σας, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε δυσάρεστα συμπτώματα. Η χονδρωσία χαρακτηρίζεται από πόνο στη ζώνη στο κάτω μέρος της πλάτης, πόνο στην περιοχή του ισχίου και τη λεγόμενη οσφυαλγία.

Πάρε προφυλάξεις. Κρατήστε το κάτω μέρος της πλάτης σας ζεστό, προσπαθήστε να μην το κρυώσετε υπερβολικά. Μην μεταφέρετε ή σηκώνετε αντικείμενα που ζυγίζουν περισσότερο από 10 κιλά. Αν σηκώνετε κάτι βαρύ, μην τραντάζεστε ή κάνετε απότομες κινήσεις. Απορρίψτε οποιαδήποτε σωματική εργασία σε κεκλιμένη θέση. Εάν πρόκειται να σκουπίσετε το πάτωμα, χρησιμοποιήστε μια σφουγγαρίστρα ή σκύψτε.

Στάδια και συμπτώματα ανάπτυξης οστεοχονδρωσίας

Η νόσος περνά από 4 στάδια, που συνοδεύονται από διάφορα συμπτώματα. Στο αρχικό στάδιο, η παθολογία εμφανίζεται στην περιοχή του πολφικού πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Το υπερβολικό φορτίο προκαλεί μείωση του ύψους του δίσκου και εμφάνιση ρωγμών στον ινώδη δακτύλιο. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται μια μικρή ενόχληση όταν βρίσκεται σε στατική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή, αντίθετα, όταν κινείται πολύ ενεργά.

Στο 2ο στάδιο, η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων συνεχίζει να μειώνεται, οι σπονδυλικοί μύες και οι σύνδεσμοι χάνουν τον τόνο τους και πέφτουν. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα των σπονδύλων με προσβεβλημένους δίσκους, κίνδυνο μετατόπισης ή υπεξαρθρώσεων. Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζεται δυσφορία και πόνος, ειδικά με συγκεκριμένους τύπους φορτίων ή σε συγκεκριμένες θέσεις.

Με την οστεοχόνδρωση 3ου βαθμού, σχηματίζονται πρόπτωση και προεξοχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων, είναι δυνατή η ανάπτυξη αρθρώσεων των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων. Ένα άτομο βιώνει δυσκαμψία, γίνεται ανενεργό. Σε αυτό το στάδιο της παθολογίας, ο πόνος γίνεται σαφώς αισθητός ανάλογα με τη θέση της βλάβης.

Στο 4ο στάδιο, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις λειτουργικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να εκφραστεί σε οστικά νεοπλάσματα - οστεόφυτα. Λειτουργούν ως σταθεροποιητής σπονδύλων. Αλλά μπορεί να προκαλέσει τσιμπήματα νεύρων και άλλους τραυματισμούς.

Διαγνωστικά

Κατά την εξέταση ενός ασθενούς και τη λήψη ενός αναμνηστικού, ένας ειδικός διενεργεί μια πρωτογενή διάγνωση, υποδηλώνοντας την παρουσία μιας ασθένειας από μια οπτικά ανιχνεύσιμη καμπυλότητα που παρατηρείται στο εγκάρσιο ή διαμήκη επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Μετά την αρχική διαβούλευση, ο χειρουργός ή ο νευρολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει πρόσθετες εξετάσεις. Μετά τον προσδιορισμό του εντοπισμού της νόσου και των σταδίων της, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία, σκοπός της οποίας είναι να απαλλαγούμε από τις αιτίες του πόνου.

Οι πιο κοινές διαγνωστικές μέθοδοι:

 • ακτινογραφία;
 • CT;
 • MRI;
 • υπερηχογράφημα doppler.

Μέθοδοι θεραπείας για την οστεοχονδρωσία

Η θεραπεία φέρνει καλά αποτελέσματα μόνο όταν είναι τακτική, συνεπής και συστηματική. Η θεραπευτική στρατηγική του πρώτου σταδίου στοχεύει στην εξουδετέρωση του πόνου, το δεύτερο στάδιο είναι η ενεργοποίηση της παροχής αίματος και των μεταβολικών διεργασιών στις πληγείσες περιοχές της σπονδυλικής στήλης και το τρίτο στάδιο δείχνει φυσιοθεραπεία και χειρωνακτικές διαδικασίες.

Με την οστεοχόνδρωση οποιουδήποτε τμήματος στο οξύ στάδιο, που συνοδεύεται από έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παρασπονδυλικό αποκλεισμό χορηγώντας νοβοκαΐνη, λιδοκαΐνη και άλλα φάρμακα για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης στο τμήμα κίνησης της σπονδυλικής στήλης, τη μείωση του οιδήματος και της έντασης των μυών.

Συνδυασμοί μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σπασμολυτικών, αναλγητικών και συμπλεγμάτων βιταμινών (ομάδα D, νικοτινικό οξύ) θεωρούνται αποτελεσματικοί. Ως τοπική θεραπεία, συνταγογραφούνται αλοιφές - χονδροπροστατευτικά και παράγοντες με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση μόνο έντονου πόνου αυτή τη στιγμή. Η φυσιοθεραπευτική θεραπεία βοηθά να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες εκδηλώσεις της νόσου μακροπρόθεσμα.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Ρεφλεξολογία?
 • βελονισμός;
 • ηλεκτροφόρηση;
 • χειρωνακτική θεραπεία?
 • μασάζ;
 • φυσιοθεραπεία.

Σε τι οδηγεί η έλλειψη θεραπείας;

Η οστεοχόνδρωση διορθώνεται καλύτερα στο αρχικό στάδιο του σχηματισμού πριν από την εμφάνιση συνδρόμων σπονδυλικών παθολογιών, που συνοδεύονται από χρόνιους πονοκεφάλους και πόνο στις ωμοπλάτες, την καρδιά και το κάτω μέρος της πλάτης. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια οδηγεί σε αλλαγή της συνολικής δομής της σπονδυλικής στήλης λόγω της ενεργού αντισταθμιστικής επέκτασης του συνδετικού, ινιδικού και οστικού ιστού.

Η κλινική εικόνα της νόσου εξαρτάται από τον εντοπισμό της παθολογίας, τον βαθμό ανάπτυξης της διαδικασίας και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των ασθενών. Η μετατόπιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι προεξοχές και οι κήλες οδηγούν σε δυσάρεστες συνέπειες.

Συχνές εκδηλώσεις:

 • παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς.
 • τσιμπημένα νεύρα?
 • δυσλειτουργία του σπονδυλικού σωλήνα.
 • οίδημα και ίνωση των ιστών.

Επομένως, η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα και να διεξάγεται με πολύπλοκο τρόπο με έμφαση στην εξουδετέρωση της φλεγμονής και στην εξάλειψη του πόνου. Εάν η νόσος εκδηλώνεται για χρόνια, είναι σε προχωρημένο στάδιο και διαγνωστεί η κήλη των σπονδυλικών δίσκων, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας και η αντιμετώπισή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Εάν κάνετε καθιστική δουλειά, κάντε τακτικά διαλείμματα. Να σηκώνεστε κάθε μιάμιση ώρα και να κάνετε απλές ασκήσεις που ανακουφίζουν από την ένταση στους μύες του λαιμού και της πλάτης. Προσπαθήστε να κάθεστε σωστά στο τραπέζι: η πλάτη σας είναι ίσια, οι ώμοι σας χαλαροί. Επιλέξτε τέτοιες καρέκλες, η πλάτη των οποίων μπορεί να παρέχει τη μέγιστη στήριξη στη σπονδυλική στήλη: έτσι δεν θα καταπονείται.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου, καλό είναι να κάνετε περιοδικά μια σειρά μαθημάτων μασάζ. Το μασάζ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή της λέμφου, να ενισχύσει τις μεταβολικές διεργασίες στους μυϊκούς ιστούς και να σταματήσει τις στάσιμες διεργασίες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει βελτίωση στη συνολική ευεξία, αυξημένη ζωτικότητα και ορισμένα επώδυνα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Συστάσεις για την πρόληψη και την πρόληψη της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας:

 • Περιορίστε τον εαυτό σας όταν σηκώνετε βάρη. Επιτρεπόμενο βάρος έως 10 κιλά.
 • Μεταφέρετε τα βάρη ομοιόμορφα και στα δύο χέρια.
 • Κάντε συστηματικά απλές ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
 • Πηγαίνετε για κολύμπι αν είναι δυνατόν.
 • Προσπαθήστε να μην κάθεστε για πολλή ώρα σε μία θέση.
 • Πάρτε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βλεννοπολυσακχαρίτες - στοιχεία που συνθέτουν τον χόνδρο.

Η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο δύσκολο έργο από την περαιτέρω θεραπεία της. Σκεφτείτε την υγεία σας και αρχίστε να τη φροντίζετε πριν σας θυμίσει τον εαυτό της.