Αιτίες πόνου στην πλάτη και πώς να απαλλαγείτε από αυτές

πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Πολλοί ασθενείς, έχοντας μόλις περάσει το κατώφλι του ιατρείου, κρατώντας το κάτω μέρος της πλάτης τους, ρωτούν: "Γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης και ποια φάρμακα θα βοηθήσουν σε αυτόν τον πόνο; "

Δυστυχώς, όλα δεν είναι τόσο απλά και μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο θεραπείας μόνο αφού εντοπίσετε τις αιτίες που προκάλεσαν τον πόνο.

Αρκετοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους με ήπιο έως μέτριο πόνο στη μέση και το δέχονται ως φυσιολογικό. Αλλά ακόμα κι αν υποφέρετε από αδιάκοπο ήπιο ή σοβαρό μυρμήγκιασμα στο κάτω μέρος της πλάτης για σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή για να διαγνώσει το πρόβλημα. Άλλωστε, αν δεν λάβετε μέτρα έγκαιρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αν και ο πόνος στην πλάτη δεν είναι η πιο σοβαρή ασθένεια, με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει πολύ πόνο και θα προκαλέσει μεγάλη ενόχληση.

Σύνδρομο πρωτοπαθούς και δευτερογενούς πόνου

Οι αιτίες του πόνου στη μέση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και μόνο αφού κατανοήσετε πλήρως από τι προήλθαν, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτήν την πάθηση.

Σύμφωνα με την ιατρική ταξινόμηση των ασθενειών, διακρίνεται το σύνδρομο πρωτοπαθούς και δευτερογενούς πόνου, που εμφανίζεται στην οσφυϊκή περιοχή.

Το σύνδρομο πρωτογενούς πόνου σχηματίζεται στο φόντο των εκφυλιστικών-δυστροφικών παθολογιών της σπονδυλικής στήλης. Αυτές περιλαμβάνουν την οστεοχόνδρωση, κατά την οποία οι χόνδροι και οι ιστοί των οστών είναι κατεστραμμένοι, καθώς και η σπονδυλαρθρίτιδα, που επηρεάζει τις μεσοσπονδύλιες ή τις αρθρικές αρθρώσεις.

Το σύνδρομο δευτερογενούς πόνου μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Καταρχήν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει συνεχώς με καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση). Επίσης, αυτή η κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί λόγω μεταβολικών διαταραχών του οστικού ιστού (οστεοπόρωση ή οστεομαλακία).

Πολύ συχνά, η αιτία του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή είναι φλεγμονή μη λοιμώδους φύσης (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σύνδρομο Reiter, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ. λπ. ).

Μια αρκετά επικίνδυνη αιτία πόνου στη μέση είναι το κάταγμα των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης.

Το σύνδρομο πόνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων μολυσματικών ασθενειών που οδηγούν σε βλάβες στους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους (βρουκέλλωση, φυματίωση, επισκληρίδιο απόστημα).

Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει με οξείες διαταραχές της σπονδυλικής κυκλοφορίας (καταστάσεις εγκεφαλικού επεισοδίου), καθώς και παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (απόφραξη, άτυπη οξεία σκωληκοειδίτιδα).

Σε ορισμένες παθολογίες, ο πόνος στην πλάτη αντανακλάται. Αυτό συμβαίνει όταν επηρεάζονται όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της πυέλου (γυναικολογικές παθολογίες, ΣΜΝ, κολικοί των νεφρών).

Συχνά παρατηρείται πόνος κατά το τέντωμα των οσφυϊκών μυών. Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει πολύ όταν μετατοπίζονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της οσφυϊκής περιοχής. Ταυτόχρονα, λόγω έντονου πόνου, ο ασθενής παίρνει μια αναγκαστική θέση του σώματος και η κινητικότητά του όταν περπατά είναι επίσης πολύ περιορισμένη.

Η κοξάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου) είναι επίσης συχνά η αιτία δευτερογενούς πόνου.

Άλλες αιτίες πόνου στην πλάτη

Συχνά, ο οξύς οσφυϊκός πόνος εμφανίζεται λόγω ανεπιτυχούς κίνησης, παρατεταμένης εργασίας σε άβολη θέση, ακατάλληλης ανύψωσης ή μεταφοράς βαρών, πτώσης ή χτυπήματος, απότομου ισιώματος με ταυτόχρονη στροφή, καθώς και παρατεταμένης υποθερμίας ή έκθεσης σε ρεύμα. Όλα αυτά τα «ατυχήματα» μπορεί να προκαλέσουν σπασμό και φλεγμονή των εν τω βάθει μυών της πλάτης.

Πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι συχνά το κάτω μέρος της πλάτης πονάει μετά τον ύπνο. Υπάρχουν λόγοι και για αυτό. Το πιο απλό από αυτά είναι η άβολη θέση του σώματος σε ένα όνειρο. Για όσους τους αρέσει να κοιμούνται με το στομάχι τους, οι μύες της οσφυϊκής πλάτης βρίσκονται σε συνεχή ένταση, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση πόνου. Μερικές φορές μια τέτοια επώδυνη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το κρεβάτι ή το μαξιλάρι δεν ταιριάζει στο άτομο. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε σε ορθοπεδικό στρώμα για να χαλαρώσετε πλήρως την πλάτη σας.

Επίσης, ο πρωϊνός οσφυϊκός πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθενειών των εσωτερικών οργάνων. Έτσι, οι παθολογίες του κυκλοφορικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος συνοδεύονται από πόνο στην πλάτη.

Πόνος στη μέση ως αιτία αρνητικών συναισθημάτων

Λίγοι από τους ασθενείς συνειδητοποιούν ότι το κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα από τα πιο ψυχοσωματικά μέρη του σώματος, και ως εκ τούτου, αντιδρά πολύ έντονα στο έντονο στρες και τον ενθουσιασμό.

Ο θυμός, ο θυμός, η ευερεθιστότητα ή ο έντονος φόβος συμβάλλουν στην απελευθέρωση σημαντικών δόσεων αδρεναλίνης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα - αύξηση του τόνου των μυών της πλάτης. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής εκκένωση, οι μύες που είναι σε αυξημένο τόνο αρχίζουν σταδιακά να σφίγγονται. Και μετά - σύνδρομο σπασμού και πόνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαταραχές της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσονται πολύ συχνά σε άτομα με ασταθή ψυχισμό και για τέτοιους ασθενείς η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας.

Πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολλές έγκυες γυναίκες ανησυχούν για τις αιτίες του πόνου στη μέση. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να οφείλεται σε νόσο των νεφρών ή του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται η παραγωγή προγεστερόνης, λόγω της οποίας παρατηρείται ασήμαντη αποσκλήρυνση των συνδέσμων, η οποία μπορεί να προκαλέσει οσφυϊκό πόνο.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αυξάνεται σημαντικά, το φορτίο στη σπονδυλική στήλη αυξάνεται πολύ, και ως εκ τούτου, υπάρχουν πόνοι έλξης στην οσφυϊκή πλάτη.

Ο έντονος πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία μιας νευρολογικής νόσου (δισκοκήλη ή ισχιαλγία).

Τι να κάνετε αν πονάει η πλάτη σας

Πρώτα από όλα, σε περίπτωση που ο πόνος στην πλάτη δεν υποχωρήσει εντός τριών ημερών, απαιτείται συνεννόηση με νευρολόγο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να αναπτύξει μια σωστή θεραπευτική στρατηγική, η οποία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Κατά κανόνα, οι περισσότεροι πόνοι στη μέση απαιτούν συντηρητική θεραπεία, ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατο να γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη συνταγογράφηση συντηρητικής θεραπείας, επιδιώκονται τρεις κύριοι στόχοι:

  1. Ανακουφίστε τον ασθενή από τον πόνο.
  2. Ανάπτυξη προγράμματος θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων για την επιβράδυνση των εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη.
  3. Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην κανονική ζωή.

Πρώτα απ 'όλα, όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να χαλαρώνουμε σωστά μετά από σωματική άσκηση. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πάρετε μια οριζόντια θέση σε μια σκληρή επιφάνεια και για την καλύτερη χαλάρωση, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.

Συνιστάται στους ασθενείς με μειωμένη κινητική δραστηριότητα να μην μένουν στο κρεβάτι για περισσότερες από 2-3 ημέρες, ακόμη κι αν έχουν πόνο (φυσικά όχι πολύ δυνατό), καθώς αυτό εξασθενεί σημαντικά τους παρασπονδυλίους μύες. Με σύνδρομο επίμονου πόνου με επανεμφάνιση του πόνου στο πόδι, είναι απαραίτητη μια ορθοπεδική διαβούλευση.

Στην περίπτωση που διαγνωστεί η οστεοχονδρωσία, συνταγογραφείται σύνθετη φαρμακευτική θεραπεία με τη βοήθεια φαρμάκων που μειώνουν τον πόνο, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστούν τον νευρικό ιστό.

Για την εξάλειψη του πόνου στην πλάτη, οι παρασπονδυλικοί αποκλεισμοί έχουν αποδειχθεί καλά. Τέτοιες ενέσεις βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής και του μυϊκού σπασμού, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο.

Όταν ανιχνεύεται κήλη δίσκου, τίθεται το ζήτημα της χειρουργικής επέμβασης. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση μιας κήλης που συμπιέζει τη ρίζα και τη δημιουργία συνθηκών για την ανάρρωσή της.